01-31 Mart Kolon (Kalın Bağırsak ) Kanseri Farkındalık Ayı

Güncelleme Tarihi: 22/03/2018

Erken tanı ile büyük oranda tedavi edilebilenkanserler arasında olan Kalın bağırsak (kolon)kanseri, dünyada en sık görülen kanser türlerinden biridir. Sağlık Bakanlığının istatistiklerine göre ülkemizde de en sık görülen ilk 5 kanser türü arasında yer almaktadır.

Kalınbağırsak kanserlerinin oluşumunda bilinen belli başlı risk faktörleri şunlardır:

• 50 yaş ve üstünde olmak
  • Ailede kalınbağırsak kanseri bulunması
  • Kişinin daha önce meme, yumurtalık veya rahim kanseri geçirmiş olması
  • Kolonda poliplerin varlığı
  • Çevresel faktörler
  • Hayvansal yağ ve kırmızı etin sık tüketimi,
  • Lif’ten fakir gıdalarla beslenme,
  • Obezite,
  • Aşırı kalori alımı ve düşük fiziksel aktivite,
  • Aşırı sigara ve alkol tüketimi

Tedavisi mümkün olan kalınbağırsak kanseri, sadece şikayeti olan kişilere değil, sağlıklı kişilere de yapılan muayene ve tarama testleri ile erken teşhis konabilmesi açısından önem kazanmaktadır.

Dünyada ve ülkemizde ölüm nedenleri arasında halen ilk sıralarda yer almasından dolayı kanser önemli bir sağlık sorunudur. Fakat Ulusal kanser tarama programları, bilinçlendirme ve bilgilendirme çalışmaları, farkındalık eğitimleri ile erken evrelerde tespit edilip tedavi edilen vakalarda kaliteli bir yaşam sağlanabilmektedir. Bu amaçlar doğrultusunda İlimizde Ulusal Kanser Tarama Programlarından,

30-65 yaş arası kadınlara HPV-DNA testi ile Serviks (Rahim ağzı) kanseri,

40-69 yaş arası kadınlara mamografi çekimi ile Meme kanseri,

50-70 yaş arası kadın ve erkeklere Dışkıda gizli kan (G.G.K) tetkiki ile Kolorektal (bağırsak) kanseri taraması yapılmaktadır.

İlgili yaş grubunda bulunan herkes KETEM(Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi ) ve Aile Hekimlerine başvurarak taramalarını ÜCRETSİZ olarak yaptırabilir.

Tanı alan hastaların paniğe kapılmadan hastanemize başvurmaları halinde gerek açık gerekse kapalı yöntemle ameliyatları yapılmaktadır.